Journalist Albert Hendriks door Nationaal Park Lauwersmeer op de fiets:

  “Schotse Hooglanders zijn net politici”

  DOKKUMER NIEUWE ZIJLEN (NL) – “Grote grazers als Schotse Hooglanders hebben iets van gevestigde politici: onvoorspelbaar gedrag, ze zijn gevaarlijker dan je denkt (houd minimaal 25 meter afstand!), ze (vr)eten meer dan je in eerste oogopslag waarneemt, duiken op op plekken waar je ze niet verwacht (midden in natuurgebieden), geven jonge boompjes en andere jeugdigheid geen kans onder het mom van het tegengaan van verruiging, en vinden het allerminst leuk als je de koe, beter gezegd hún koe, bij de horens pakt.”


  Schotse Hooglanders in Nationaal Park Lauwersmeer, op een winderige, maar zonnige zondagmiddag 1 oktober 2017 gefotografeerd door Albert Hendriks van Fries Nieuws en Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandholland.nl.

  Lees meer

  De stad van Anna Maria van Schurman en Menno Simons

  Franeker Europese Stad van de Reformatie!

  FRANEKER (NL) – Franeker mag zich ‘Europese Stad van de Reformatie’ mag noemen. Dat is 6 april 2017 per brief aan burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Franekeradeel bekend gemaakt. De titel wordt toegekend door de ‘Community of Protestant Churches in Europe’ in Wenen.

  Veelzeggende gedenksteen op de gevel van een voormalig weeshuis in het centrum van Franeker. Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

  Franeker is naast Gennep en Woerden de derde Reformatiestad in Nederland. In totaal zijn er nu 96 steden verdeeld over 17 landen die deze titel mogen voeren. Ruim een jaar geleden is in opdracht van een aantal kerken in Franeker een kleine werkgroep gestart met de aanvraag. “Fantastisch dat de titel Franeker Reformatiestad juist nu, in de week dat het programma van start gaat is toegekend!”, aldus ds. Flora Visser-Van Enkhuizen uit Makkum, lid van de werkgroep.

  Lees meer

  Publicatiedatum: 23 september 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Slapen in Elfstedenherberg, Waddenklooster of Proefslaaphotel

  De kracht van Friesland: enorme diversiteit aan hotels

  DOKKUM (NL) – Zoveel typen toeristen er zijn, zoveel verblijfsaccommodaties biedt Friesland ook. Van glampingtent als bed and breakfast tot vijf sterren hotel, van laagbouw tot hoogbouw, van klassiek en historisch tot modern, van fietshotel tot proefslaaphotel (sleepexperience in unieke bedden). Van der Valk stelt in Nederland vaak de norm als toeristen aan het vergelijken slaan. Maar steeds meer vakantiegangers willen geen standaardhotel, maar een streekeigen logement met een regionale keuken. Ze willen de streek beleven, contact met de locals en het verleden. Het bureau voor toerisme Friesland Holland speelt daarop in 2017 met nieuwe arrangementen in de Friese Wouden, langs de Friese Waddenkust en de Friese Elf Steden.

  De herberg van Sape Woudman, ’t Raedhuys in het centrum van Dokkum. Het meest gedronken speciaalbier in zijn kroeg met eetcafé komt van Texel, Skuumkoppe, een soort witbier. Info: www.texels.nl

  De herberg van Sape Woudman, ’t Raedhuys in het centrum van Dokkum. Het meest gedronken speciaalbier in zijn kroeg met eetcafé komt van Texel, Skuumkoppe, een soort witbier. Info: www.texels.nl

  In de Elfstedenherberg van Sape Woudman, ’t Raedhûs in het centrum van Dokkum. Het meest gedronken speciaalbier in zijn kroeg met eetcafé komt van Texel, Skuumkoppe, een soort witbier. Info: www.raedhus.nl , www.texels.nl ©Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst

  Lees meer

  Publicatiedatum: 16 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Hotelier Eelco Bootsma legt functie van brugwachter neer

  Waterstad Franeker rekent in 2017 op véél meer boot- en fietstoeristen

  FRANEKER (NL) – Het monumenten en mooie winkels rijke Franeker wil meer vaar- en fietstoeristen ter versterking van de regionale economie. Voor het vaarseizoen van 2017 echt losbarst heeft de Elfstedenstad een hele rits voorzieningen klaar, zoals passantenplekken voor sloepen en motorjachten langs de noordelijke bolwerken, inclusief sanitaire voorzieningen. Het laatste onderdeel van het driejarige programma ‘Franeker Waddenpoort’ is vernieuwing van Saakstra’s Brêge bij De Stadsherberg.

  Twee bruggen zijn al nieuw: de Oosterpoortsbrug en de Stationsbrug, respectievelijk in mei en oktober 2016 in gebruik genomen. Nu is Saakstra’s Brêge bij het hotel van Eelco Bootsma, dat direct aan de stadsgracht ligt, aan de beurt. 37 jaar lang 7 dagen per week bediende de Franeker hotelier de hindernis bij zijn zaak, meldt de gemeente Franekeradeel die van Saakstra’s Brêge een vaste brug maakt. De vervanger kan alleen door lage recreatievaartuigen, als sloepen, gepasseerd worden. De brug speelt een rol in de ontsluiting van de binnenstad voor kleine vaartuigen.

  Moet je gezien hebben, vindt toerist en musicus Maaike Boonstra: het stadhuis van Franeker dat tussen 1591 en 1594 werd gebouwd. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

  Moet je gezien hebben, vindt toerist en musicus Maaike Boonstra: het stadhuis van Franeker dat tussen 1591 en 1594 werd gebouwd. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

   Moet je gezien hebben, vindt toerist en musicus Maaike Boonstra: het stadhuis van Franeker dat tussen 1591 en 1594 werd gebouwd. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg..

  Lees meer

  Publicatiedatum: 28 oktober 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Duisternis als landschappelijke kwaliteit

  Alleen sterren en maan verlichten ’s nachts buurtschap Zwarte Haan aan Friese Waddenkust

  ZWARTE HAAN (NL) – Door nachtelijke verlichting staat de duisternis onder druk in het Waddengebied. Daarom trekken meer dan veertig partijen nu aan de noodrem, officieel in de buurtschap Zwarte Haan aan de Friese Waddenkust tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober 2016. Zij willen een Darksky Werelderfgoed Waddengebied. Duisternis moet een kernkwaliteit blijven van het Waddengebied en duisternis moet een unieke belevenis worden van Werelderfgoed Waddenzee: dé plek waar je nog écht kunt genieten van het volledige spectrum aan nebula’s, sterren en planeten.

  De buurtschap Zwarte Haan in Friesland aan de Waddenzee. Foto’s: © Hans Jellema (nachtopname) en © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

  De buurtschap Zwarte Haan in Friesland aan de Waddenzee. Foto’s: © Hans Jellema (nachtopname) en © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

  De buurtschap Zwarte Haan in Friesland aan de Waddenzee. Foto: © Hans Jellema

  Lees meer

  Friesland Holland promotie!

  Na Stavoren nu Dokkum in de schijnwerpers! Met dank aan de snel populair wordende Friese zanger Gaatze Bosma, de jongste ambassadeur van Fryslân, ook uit de stal van BME Bookings van Makkumer Arie Kuipers (populair in Brabant met carnavalshits) en Fokko Dam (zet Sneek altijd op stelten met dweilorkesten).
  Delen maar deze STER-spot van het jaar!

  Publicatiedatum: 30 september 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Dutch Wadden Sea Experience

  Nieuw magazine en website Waddenzee: routes, arrangementen en streekproducten

  DOKKUM (NL) – Op expeditie door smalle vaarten in luxe vakantieboten. Tegen de wind in op super e-bikes over de noordelijke Elfstedenroute, de spannendste route van Nederland. Kennismaken met Bonifatius die in 754 bij Dokkum werd vermoord, maar daar springlevend is, mede dankzij Jojanneke. Een ruimtereis door Academiestad Franeker waar je ontdekt dat wetenschap vooral geloof in eigen kunnen is.

  Waddenzee Magazine

  Waddenzee Magazine

  De voorpagina van het nieuwe Waddenzee Magazine.

  Lees meer

  Publicatiedatum: 28 september 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  “Goed gastheerschap is een sterk punt van accommodaties in Noordoost Friesland”

  Jojanneke Dijkstra biedt haar gasten top onderdak en unieke beleving van Dokkum

  DOKKUM (NL) – Een vrolijke meid danst door Elfstedenstad, vesting en tulpenstad Dokkum. Jonge ondernemers toeteren en groeten Jojanneke Dijkstra, eigenaresse van logiesverschaffer Booking Dokkum. Zij is na Bonifatius de bekendste Dokkumer, zo lijkt. Ook Jojanneke (26) is een ontdekkingsreiziger, weliswaar met een heel andere missie en passie. De Engelse missionaris was niet het type toerist waar Jojanneke nu op mikt.

  Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum. Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

  Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum. Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

  Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum.
  Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

  Lees meer

  Publicatiedatum: 29 augustus 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Migaëlle Wattellier uit Parijs is 10.000-ste bezoeker Kazemattenmuseum Afsluitdijk

  Ook Fransen onder de indruk van activiteiten in Kornwerderzand

  KORNWERDERZAND (NL) – Het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Je moet er enige moeite voor doen om in dit unieke Friese oorlogsmuseum te komen. Enkele minuten trappen lopen bijvoorbeeld van de parkeerplaats bij het surfstrand, via de draaiburg “over zee” naar de ingang. Maar ben je er eenmaal dan wacht je een reeks zeer interessante exposities in bunkers en verhalen van vrijwillige rondleiders als Jan Drost, Sies Yska en Durk de Vries, bestuurders als Ruurd Gaastra (voorzitter) en Marijke Baarda (secretaris) en public relationsvrouw Birgit Stachowski.

  Van links naar rechts: Marijke Baarda (Witmarsum, secretaris Kazemattenmuseum), Birgit Stachowski (Public Relations Kazemattenmuseum, 10.000-ste bezoekers Migaëlle Wattellier, haar man Willy en zoontje Elrick en Ruurd Gaastra (voorzitter Kazemattenmuseum).

  Van links naar rechts: Marijke Baarda (Witmarsum, secretaris Kazemattenmuseum), Birgit Stachowski (Public Relations Kazemattenmuseum, 10.000-ste bezoekers Migaëlle Wattellier, haar man Willy en zoontje Elrick en Ruurd Gaastra (voorzitter Kazemattenmuseum).

  Van links naar rechts: Marijke Baarda (Witmarsum, secretaris Kazemattenmuseum), Birgit Stachowski (Public Relations Kazemattenmuseum, 10.000-ste bezoekers Migaëlle Wattellier, haar man Willy en zoontje Elrick en Ruurd Gaastra (voorzitter Kazemattenmuseum).

  Lees meer

  Publicatiedatum: 25 augustus 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Kunstroute Friesland

  Aquarelleren in de Friese Wouden en kunst in Waddenland

  FEANWÂLDEN/FEINSUM (NL) – “Met waterverf schilderen is een spannende techniek,” zegt Margreet Braaksma-Loonstra uit Feanwâlden (Veenwouden). “De verf heeft magische en soms ongrijpbare effecten. Het is juist dit spontane karakter van de verf dat het boeiend maakt om met een aquarel aan de slag te gaan. Laat een penseel over het papier glijden en observeer hoe de kleuren in elkaar overgaan tijdens het ‘nat-in-nat’ werken. Het geeft veel voldoening en ontspanning om hiermee bezig te zijn.”

  Aquarelleren kun je leren in de Friese Wouden bij Margreet Braaksma-Loonstra. Info: http://www.ceruleum.nl/.

  Aquarelleren kun je leren in de Friese Wouden bij Margreet Braaksma-Loonstra. Info: http://www.ceruleum.nl/.

  Aquarelleren kun je leren in de Friese Wouden bij Margreet Braaksma-Loonstra. Info: http://www.ceruleum.nl/.

  Lees meer

  Publicatiedatum: 4 augustus 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Terpdorp Jannum in Friesland, nabij Waddenzee

  Vakantie in kleinste dorp ter wereld: genieten van iets en niets

  JANNUM (NL) – Het kleinste échte stadje ter wereld is Sloten, één van de Friese Elfsteden. En nu heeft directeur en onderzoeker Albert Hendriks van het bureau voor toerisme van Friesland ook het kleinste dorp ter wereld ontdekt: Jannum.

  Jannum heeft een bewoningsgeschiedenis die mogelijk teruggaat tot 3.000 voor Christus. Er wonen vanaf morgen, vrijdag 5 augustus 2016, slechts twee mensen in het kleinste dorp van de wereld.

  Jannum heeft een bewoningsgeschiedenis die mogelijk teruggaat tot 3.000 voor Christus. Er wonen vanaf morgen, vrijdag 5 augustus 2016, slechts twee mensen in het kleinste dorp van de wereld.
  Jannum heeft een bewoningsgeschiedenis die mogelijk teruggaat tot 3.000 voor Christus. Er wonen vanaf morgen, vrijdag 5 augustus 2016, slechts twee mensen in het kleinste dorp van de wereld.

  Lees meer

  Publicatiedatum: 19 mei 2016 - Reporter: Albert Hendriks

  Nieuw strand half juni 2016 zwem- en surfklaar!

  Zand uit vaargeul Makkum voor ‘Kornwerderstrand’

  Kornwerderstrand in wording, met dank aan Makkum.

  Kornwerderstrand in wording, met dank aan Makkum.

  Kornwerderstrand in wording, met dank aan Makkum.

  KORNWERDERZAND (NL) – Het strandje bij Kornwerderzand aan de Friese kant van de Afsluitdijk is door zandafslag niet meer aantrekkelijk voor bezoekers vindt het bestuur van Gemeente Súdwest-Fryslân. Bagger. De gemeente is partner in het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk en knapt daarom het strandje op.

  Lees meer

  28 mei 2016: expositie ambachtelijk aardewerk en tassen

  Twee artistieke Dinekes in plaats van dominee in kerk Hiaure

  Bolsas Tassen van Dineke Prins.
  Bolsas Tassen van Dineke Prins.
   Bolsas Tassen van Dineke Prins.

  HIAURE (NL) – Tijdens de Noord-Friese winkeltjesroute van zaterdag 28 mei zal de kerk van Hiaure gevuld worden met aardewerk van keramiste Dineke Taal en tassen van de hand van Dineke Prins. De kerk is van 10 uur tot 17 uur geopend voor bezoekers. Een bezoek aan de kerk in Hiaure kan gecombineerd worden met de winkeltjesroute. Routekaarten zijn beschikbaar in het kerkje en kunnen gedownload worden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

  Lees meer

  Meer artikelen...