Dike & Bike Tour

5-daags hotel-fietsarrangement aan de Friese IJsselmeerkust en de Waddenzee, op basis van half pension, met bagageservice.

Dike bike tour
Dike bike tour
 

Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft speciaal voor liefhebbers van fietsen, oude havensteden, dijken en vergezichten een nieuwe vakantie ontwikkeld: Dike & Bike Tour. De 5-daagse vakantie start en eindigt in Sneek dat ooit aan de Middelzee lag en nabij het eind – of het begin – van de Middeleeuwse Slachtedijk ligt. Sneek maakt deel uit van de Friese Elfsteden.

De tocht start in Sneek en gaat via Bolsward richting de badplaats Makkum. Bolsward is de Elfstedenstad met het hoogste alcoholgehalte. Hier zijn Sonnema Berenburg, Us Heit bier en Frysk Hynder whisky gevestigd. Het lag voor de bedijkingen door monniken aan een zeearm, de Marne. Tussen Bolsward en Makkum ligt een eeuwenoud poldergebied waardoor romantische Aldfaers Erf museumdorpenroute zich een weg baant naar de kust. Exmorra, Allingawier en Piaam zijn zeldzaam mooie dorpjes. Niet minder mooi en heel gezellig is de monumentenrijke vissersplaats Makkum.

Afsluitdijk
Van Makkum gaat u verder naar Kornwerderzand op de kop van de in 1932 aangelegde Afsluitdijk met o.a. het Kazemattenmuseum (verdedigingswerk). De dijk had een enorme impact op de noordelijke helft van Nederland. De zoute Zuiderzee werd het zoete IJsselmeer en met tal van vissersplaatsen ging het in rap tempo bergafwaarts. Dankzij nieuwe bedrijvigheid tijdens en na de aanleg van de IJsselmeerpolders en de opkomst van toerisme en jachtbouw, ontwikkelden de havenplaatsen zich sinds 1960 voorspoedig. Met name Makkum haakt op alle fronten in op de populariteit van zeilen en motorbootvaren en vakantiehouden in een bungalow aan het water. Makkum heeft een heel mooi strand met boulevard. De historische kern staat hier helemaal los van, zodat de authenticiteit van de vissersplaats onaangetast bleef.

Harlingen: 645 monumenten
Na Makkum en Zurich (ja, ook in Friesland!) komt de 645 monumenten tellende Waddenzeehaven Harlingen in beeld. Ook dit is één van de Friese Elfsteden. Harlingen is een zwaar onderschatte toeristische trekpleister. De veerhaven wordt “gebruikt” door vakantiegangers die naar Vlieland of Terschelling willen. Zij verzuimen helaas te genieten van het stokoude en gezellige stadscentrum met unieke winkels en restaurants. Maar u als “dikebiker” zult vanuit uw hotel aan de oude haven of in het stadscentrum volop de sfeer van weleer en de zilte zeelucht kunnen proeven.

Na Harlingen gaat de tocht verder naar de 10 meter hoge zeedijk van Sexbierum. Vandaar heeft u een fantastisch uitzicht over de Waddenzee en is bij helder weer Terschelling goed te zien. In Sexbierum is een mooie molen en een overdekt speel- en doepark (Aeolus, Ballorig). Tussen het dorp en de zeedijk stond vroeger een prachtig kasteeltje: Liauckama State. Het poortgebouw, de slotgracht en de boerderij, nu een restaurant, zijn voor het nageslacht behouden gebleven en van nabij te bekijken.

Middeleeuwse Slachtedijk
De volgende plaats is Elfstedenstad nummer vier op deze route: Franeker, bekend van het Planetarium en het imposante stadhuis. Net als in Harlingen zijn ze ook hier zuinig geweest op oude gebouwen. Dat respect heeft een vervolg op het platteland: de Middeleeuwse Slachtedijk. Die begint bij Sexbierum en leidt u weer naar Sneek.

De Slachtedijk is een waterstaatkundig erfgoed van de eerste orde. De dijk is niet als geheel aangelegd, maar ontstaan uit koppeling en uitbreiding van polderdijken van de tiende tot de dertiende eeuw. In 1506 duikt de naam voor het eerst in officiële stukken op. Bij de watersnood van 1825 heeft de dijk voor het laatst als zeewering gefunctioneerd. Sinds de deltawerken (zeedijkverhoging tot 10 m boven NAP) is hij overbodig geworden als reserve zeewaterkering. Vanaf 1995 functioneert de dijk ook niet meer als tweede waterkering. De Friese natuurbeschermingsorganisatie it Fryske Gea beheert de bijna 42 kilometer lange dijk sinds 2000 als cultuurhistorisch monument en natuurgebied. Om de vier jaar wordt op de dijk de Slachtemarathon gelopen.

Startdag
Hoogseizoen: Naar wens.
Meer informatie over bagageservice kunt u vinden onder ‘Service’.

Aantal fietsdagen
4 dagen

Starthotel
Hotel Amicitia, Sneek

Info: http://frieslandtravel.com/nl/dike-bike-tour-nl