“Hier werd Friesland geboren”

6-Daags fietsarrangement Noordelijke Elfsteden en Waddenkust

Dokkumer Nieuwezijlen
Dokkumer Nieuwezijlen
Dokkumer Nieuwezijlen

Het fietsarrangement ‘Noordelijke Elfsteden en Waddenkust’ is een ontdekkingsreis door meer dan 5.000 jaar door mensen bewoond kustland met terpen, tot 10 meter hoge woonheuvels om hoog zeewater buiten de deur te houden. Het schoonste land van Nederland biedt dag in dag uit frisse wind, felle zon en zee, de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed sinds 2009.

U fietst van verrassing naar verbazing door een land waar eens de adellijke top van de Nederlandse kust zetelde. Waar in 754, bij Dokkum, toen nog aan zee, de missionaris Bonifatius werd vermoord omdat ze, de noordelingen, hem zagen als een bedreiging van de vrijheid. Waar monniken omstreeks het jaar 1000 begonnen met het bouwen van kloosters, kerken en dijken. Waar slikwerkers en boeren land wonnen en nu de beste aardappelen en groenten ter wereld telen en exporteren. Hier werd Friesland geboren!

Friesland en Groningen
Noord-Friesland en West-Groningen en het tussenliggende Lauwersmeer vormen één geheel wat betreft natuur, landschap en cultuur-historie. Veel van het goede uit het verleden is bewaard gebleven, een groot geluk. De route door grijze klei, vier rijke romantische Elfsteden, pittoreske terpdorpen en over imposante dijken is een must voor iedere kusttoerist. Dit fietsarrangement is aanrader voor liefhebbers van rust, ongekende stilte, vergezichten, streekproducten en kleine musea en kunstateliers.

Geen zorgen
U kunt onbezorgd, met volle teugen genieten, want de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland, Friesland Holland Travel (www.frieslandtravel.com) biedt u verblijven op basis van half pension (overnachting, ontbijt en avonddiner) in mooie hotels en luxe logementen en vervoert uw bagage van hotel naar hotel en verleent bovendien snelle pechhulp (luxe vervangende fiets, ook e-bikes, zodat u snel weer verder kunt). Het kofferververvoer en de fietspechhulp zijn onderdelen van dit toparrangement waarvoor niet extra hoeft te worden betaald!

Tip
Indien u geen geoefende fietser bent, raden wij u aan een sportfiets met veel versnellingen of een e-bike mee te nemen of te huren. Friesland Holland verhuurt en bezorgt buitengewoon mooie sportfietsen en elektrische fietsen van topmerken bij uw starthotel in Leeuwarden

Programma per dag en afstanden:

Dag 1:
Aankomst in de middag in het starthotel te Leeuwarden.
Ontvangst huurfietsen (indien gereserveerd).
Verkenning Leeuwarden, Elfstedenstad en Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Diner en overnachting en ontbijt in Leeuwarden.

Dag 2:
Af te leggen afstand: ± 44 km
Op de fiets van het starthotel in Leeuwarden naar Elfstedenstad Franeker en zeehaven en Elfstedenstad Harlingen via Deinum, Wjelsryp, Kimswerd, strand- en dijkpaviljoen 't Zilt naar uw hotel in Harlingen.
Diner en overnachting en ontbijt in Harlingen.

Dag 3:
Af te leggen afstand: ± 43 km
Van Harlingen naar Zwarte Haan en Oudebildtzijl.
Diner in plaatselijk restaurant en overnachting en ontbijt in historisch logement.

Dag 4:
Af te leggen afstand: ± 38 km
Van Oudebildtzijl naar Elfstedenstad Dokkum.
Diner, overnachting en ontbijt in hotel in historisch centrum.

Dag 5:
Af te leggen afstand: ± 63 km
Vanuit Dokkum rondje Lauwersmeer (Moddergat, Paesens, Oostmahorn, Lauwersoog, Zoutkamp, Dokkumer Nieuwezijlen, Dokkum). U volgt voor een deel de Markant Friesland Route (museum-, kunst- en ambachtenroute).
Diner, tweede nacht in Dokkum.

Dag 6:
Af te leggen afstand: ± 24 km
Van Dokkum, langs de rivier de Ee, naar het starthotel in Leeuwarden.
Einde van een unieke fietsvakantie.